Epilepsie
Cum o recunoaștem: privire "în gol", cade pe o parte cu tremurături violente, cantitate mare de "bale" (hipersalivație), lipsa conștienței (nu vă recunoaște, nu răspunde la diferite chemări) Cauze: sperieturi puternice (petarde, accidente rutiere, violențe, tensiuni psihice), genetic, spontană cauze necunoscute (idiopatică), tumori cerebrale (vârstă inaintată) etc.

Ce facem: daca avem la dispozitie, administrăm DESITIN (diazepam soluție rectala), doza: 1 pipeta/10kg; diazepam fiole - intramuscular 1 fiola 10 mg/10kg; fenobarbital fiole- intramuscular - 1/2fiola 100mg/10kg; minimalizăm orice fel de stimuli – fără zgomote, lumină (acoperiți ochii cu un prosop) – vorbiți-i blând, liniștitor si mângâiați-l.

Trusa dvs de prim ajutor trebuie sa conțină: Termometru (de preferat digital), vata/tifon, cremă antibacteriană pentru piele, dezinfectante (betadină, apă oxigenata), bandaj elastic, bandaj adeziv, seringi (pentru administrarea de lichide), pensă (dacă considerați necesar - prednison pastile de 1 sau 5 mg, diazepam fiole 10 mg/fenobarbital filoe 100mg, seringi și ace >20 G).

Mergeți cât mai repede la un medic veterinar sau chemați ambulanța - tel urgențe: 0730 608 608
4 Comentarii
 • cristi
  19.09.2013

  Buna seara am o catelusa cu asemea sintome a epilepsiei dar nu am timp sa ajung la un veterinar ce pot sa ii dau?ce tratament ar fi mai indicat are cam 3,5 kg

 • admin
  19.09.2013

  Buna seara! Fara o consultatie generala si ceva investigatii care sa ne conduca spre un diagnostic, noi nu va putem recomanda un tratament. Cauzele pentru care un animal se poate manifesta asa sunt multimple, unele dintre ele prezinta chiar pericol vital. Exista clinici veterinare non stop, asadar sper sa gasiti timpul necesar unei vizite la medicul veterinar. Daca doriti sa faceti o programare la Speedvet, va rog apelati 0371.306.308. Succes!

 • Daniela
  09.04.2016

  Buna ziua catelul meu nustiu exact ce rasa este dar este rasa mica asemanator cu pichinezul de cateva zile nu maj mananca, are o stare de apatie, este trist nu mai raspunde la chemare,respira greeu,urineaza cu sange si diaree cu un mucus negru, iar ochii par mai mici si putin uscati insa din nas si putin de la ochi ii curge un lichid alb purulent ma.m documentat si cred ca este vorba de boala carre jigodia ce trebuie sa fac urgent pentru a nu avansa boala, se poate trata sau moare/)?

 • Dr. Diana - Andreea Badea
  13.04.2016

  Bună ziua. Pe site răspunsurile noastre pot fi întârziate. De aceea vă recomand ca pentru orice informație urgentă să apelați următoarele numere de telefon: -ambulanța veterinară 0730 608 608 – program non-stop -clinica veterinară 0371 306 308 – program non-stop Starea cățelului dvs este gravă și necesită atenție medicală urgentă. Mult succes!

Lasa un comentariu