Caliciviroza felină

Caliciviroza felină
Caliciviroza felină
Caliciviroza Ce este Caliciviroza felină?

Este un virus foarte contagios și adaptabil, ce se transmite prin contact direct. Rezistă în mediu minim o lună și este rezistent la majoritatea dezinfectanților. Este frecvent întâlnit în grupurile mai mari de pisici (adăposturi, felise, etc).

Cum  o recunoaștem?

Pisicile cu infecții acute manifestă secreții conjunctivale și oronazale. Totuşi, în ultima vreme s-au constatat mai multe cazuri severe de infecții sistemice (generalizate) cu o rată de mortalitate crescută. Semne tipice – febră, ulcerații ale mucoaselor (limbă), dificultăţi de respiraţie, icter.  Virusul a fost găsit la aproape toate pisicile cu stomatită/gingivită cronică. Mai rar – pneumonie, artrită (schioapătă). Noua formă sistemică („virulent systemic FCV disease”) diferită de tabloul de mai sus - vasculită, edem cutanat, afectează mai multe organe şi duce la decesul a 70% din pisicile afectate. Recuperarea durează în general 30 zile.

Diagnostic

Din cauza multiplelor variaţii ale virusului şi eliminării unor cantități mici de virus în mediu (mai ales la infecții cronice), identificarea genetică (PCR) a virusului nu are valoare de diagnosic. În cazul infecțiilor sistemice mai virulente, identificarea genetică a aceluiași tip de virus de la mai multe pisici bolnave are valoare de diagnostic. Din aceste considerente şi din cauza diponibilităţii reduse de testare, diagnosticul se va face doar pe baza istoricului şi a semnelor clinice.

Tratament

Tratamentul de susținere (inclusiv fluidoterapie) și asistența medicală atentă sunt esențiale! Pisicile anorexice trebuie hrănite cu mâncare gustoasă, de consistență scăzută și caldă (o cauză a anorexiei este pierderea temporară a mirosului/gustului). Mucolitice, nebulizări, antibiotice, interferon omega și alte medicamente vor fi administrate de către şi/sau la indicația medicului. Dacă nu mănâncă mai mult de 3 zile consecutiv, medicul poate  indica montarea unui cateter esofagian pentru asigurarea unei hrăniri adecvate. Evoluţia în paralel cu alte boli (paraziţi, FIV, FeLv) scade semnificativ șansele de supravieţuire, mai ales la forma sistemică (generalizată). După vindecare, unele feline pot ramâne purtătoare sănătoase eliminând virus de la 30 zile până la câțiva ani.

Prevenţia

Din cauza vastei variații a tipurilor de virus, imunizarea în urma vaccinării sau trecerii prin boală poate reduce simptomele unei infecţii cu  o altă variaţe, însă niciodată nu va oferi o protecţie completă. Vaccinare este recomandată începând cu vârsta de 9 săptămâni (împreună cu alte valenţe), apoi se va repeta după 2-4 săptămâni dar nu mai devreme de împlinirea vârstei de 12 săptămâni. În situaţii/zone cu risc mare de infecţie (adăposturi de pisici, felise, locaţii unde s-a manifestat boala, etc) se recomandă a 3-a administrare la vârsta de 16 săptămâni. Este recomandată folosirea aceleiaşi firme producătoare la prima serie de vaccinări. Pentru felinele adulte al căror status de vaccinare este incert, se recomandă 2 vaccinări la interval de 2-4 săptămâni. Vaccinul „anual” (polivalent/booster) este recomandat o dată la 3 ani, pentru situaţii cu risc scăzut şi anual în situaţii cu risc ridicat (felise, adăposturi, etc).

Important!

Recomandări pentru pisicile imunosupresate, care au alte boli virale:
  • FIV - imunodeficienţa felină, nu este recomandată vaccinarea. Se vor vaccina doar felinele care sunt în situaţii de risc crescut.
  • FeLV -  virusul leucemiei feline, se recomandă vaccinarea, însă imunizarea poate fi slabă sau chiar inexistentă.
  • Boli cronice – (insuficienţă renală, hipertirodism, diabet etc) este recomandată vaccinarea cu aceeaşi frecvenţă ca şi la cele sănătoase. În contrast, la pisicile cu boli acute, febră, în tratament cu corticoizi, cât şi la cele cu stomatită cronică, se va evita vaccinarea.
Costuri posibile, estimativ

Consult - 50 lei Internare şi tratament de susţinere/24 ore: 150 - 450 lei Hemoleucogramă - 85 lei Hematocrit - 30 lei Hemotransfuzie (în funcție de greutate): 150 – 350 lei Examen coproparazitologic - 80 lei Test FIV/FeLV (Idexx) - 150 lei Test genetic (PCR, Germania) calicivirus - 300 lei Interferon Omega/4 kg/6 zile : 1000 - 1500 lei. Vaccin polivalent – 90 lei.  

Mai multe despre FIV, găsiţi aici. Mai multe despre bolile frecvente ale pisicilor, găsiţi aici: http://www.abcd-vets.org/Pages/guidelines.aspx
Lasa un comentariu
Speed Vet Academy