Hiperglicemie la pisici

Hiperglicemie la pisici
Hiperglicemie la pisici
Termenul de hipoglicemie se referă la nivelul ridicat de glucoză din sânge. În mod obișnuit, la pisici, nivelul glucozei este de 70-120 mg/dl. Pisicile considerate adulte pot dezvolta acest tip de afecțiune. 

SIMPTOME

Uneori, creșterea nivelului glucozei este temporar, fiind un efect al stressului, însă, e vital să țineți pisicuța sub observație după un astfel de episod


-polifagie
-polidipsie
-depresie
-obezitate
-letargie
-cataracta
-foame excesivă
-afectarea nervilor care inervează musculatura membrelor
-timp excesiv de videcare al rănilor
-lezarea țesuturilor


Cauze

Cauzele sunt multiple, pornind de la situații de stress, interacțiunea cu anumite substanțe medicmentoase, probleme fie de producere insuficienta de insulină sau de producere excesivă de glucoză, infecții.

Cauze privind producerea de cantități insuficiente de insulină:
-diabet mellitus
-pancreatită acută
-nivel ridicat al progesteronului
-insuficientă renală

Cauze privind producerea de cantități exagerate de glucoză:
-hiperadrenocorticoizm
-neoplazii pancreatice

Diagnostic

Este recomandată o analiză a urinei, test în urma căruia se poate evalua nivelul corpilor cetonci, a nivelului glucozei. Un nivel scăzut al insulinei indică un diabet..Pe de altă parte, creșterea nivelului enzimelor pancreatice indică oproblemă pancreatică. Într-un astfel de caz, istoricul medical este vital pentru a atribui un diagnostic corect.

Tratament

Se ajustează în funcție de afecțiunea care a provocat creșterea nivelului glucozei. Indiferent de sursa, se va urma un tratament în concordanță cu afecțiunea, dar se va trece și la o dietă săracă în carbohidrați.


Sursa foto: speedvet.ro
Lasa un comentariu