Îngrijirea cățelei mame și a puilor ei

Îngrijirea cățelei mame și a puilor ei
Pregătirea locului
Cu una - două săptămâni înainte de fătare trebuie să-i pregătiți un culcuș (cutie, coteț, compartimentul inferior al dulapului din dormitor :), etc.). Spațiul trebuie să fie suficient pentru ca mama să stea complet întinsă, să poată intra-ieși ușor iar pereții să aibă minim 10-15 cm înălțime. Locul trebuie să-i fie familiar și liniștit, uscat și fără curenți puternici de aer. Ca așternut puteți folosi ziare sau covorașe absorbante de unică folosintă. Temperatura ambientală ideală 23-30 grade C. Puteți folosi pernițe electrice doar pe o anumită zonă a așternutului, pentru a le da posibilitatea să-și aleagă zona de confort.

Semnele intrării în travaliu (travaliul - efortul fătării) Temperatura normală a câinelui este de aproximativ 38,5 gr C. Cu 24 ore înainte de fătare temperatura corpului cățelei va scădea cu aproximativ 2 grade C (36,5 gr C). Dacă îi luați temperatura de 2 ori pe zi, puteți aprecia destul de exact momentul fătării. Folosiți un termometru digital cu cap flexibil și unguent pe post de lubrifiant.  Temperatura se masoara rectal (din fund :). Deasemenea, cu 24 de ore înainte, crește producția de lapte, zona genitală se mărește și descarcă un fluid vâscos, va refuza hrana și va avea o permanentă stare de neliniște. Travaliul fiind deja iminent, este un moment bun să o scoateți la o ultimă plimabre, să-i dați ocazia să-și facă nevoile. Cu o ora înainte de fătare, fluidul vâscos descărcat, va căpăta o culoare verzuie. Apoi vor urma contracțiile uterine care sunt fără dureri, însă îi vor da o stare de neliniște accentuata.

Travaliul Când apar primele semne de fătare, este indicat să lăsați mămica singură întrucât unele cățele se stresează în prezența oamenilor, chiar și a stăpânilor. Dacă își alege alt loc decât cel pe care i l-ați aranjat, trebuie să o lasați în pace, indiferent de deranjul pe care îl face! (multe preferă șifonierul cu haine :). Dacă o mutați în acest stadiu, riscă oprirea contracțiilor și complicarea travaliului ! Expulzarea puilor este precedată de eliminarea unei capsule cu fluid verzui (placenta). O mama experimentată va rupe capsula (și cordonul ombilical) singură, o va manca, apoi va linge puiul pentru a-l curăța. Puiul poate ieși cu capul sau cu poponeața înainte, ambele situații fiind considerate normale. Uneori placenta poate fi reținută în uter (nu iese odată cu puiul) și eliminată mai târziu. Dacă capsula nu este spartă la timp (mama neexperimentată, la prima fătare), puiul se poate îneca, deasemenea poate fi înfășurat în cordonul ombilical. Fiți pregătiți să o asistați la nevoie: dacă mama nu are initiativă, scoateți puiul din membrane, curățați boticul și mucusul care-i blochează gurița și năsucul. Legați cordonul cu o sforicică, la 2-3 cm de burtica și tăiați-l după legatură. Acesta se va usca și va cădea în 2-3 zile. Daca puiul e vioi (plânge și viermuiește), îl așeszați lângă mamă pentru a-și primi îngrijirea. Intervalul în care sunt scoși puii este de 30-60 minute, în unele cazuri se poate ajunge și la 2-5 ore. Fiecare expulzare este urmată de o perioadă de liniștire, apoi de ușoare contracții premergătoare urmatoarei expulzări. Numărul de pui la care să vă așteptați, în funcție de rasă (statistic): Collie 7.9 Boxer 5.0 Bulldog 5.8 Dalmatian 5.8 Doberman 7.3 Caniche pitic 4.3 Bullterrier 3.6 Caniche talie mica 6.4 ChowChow 4.6 CockerSpaniel 4.8 Pomeranian 2.0 Mastiff 7.7 German Shepherd 8.0 Pekinese 10.0 Ciobanesc de Berna 5.8 Rottweiler 7.5 Teckel 3.1 Golden Retriever 8.1 PinscherPitic 3.4 Labrador Retriever 7.8 Schnauzer Standard 5.1 Samoyed 6.0 Gordon setter 7.5 Saint Bernard 8.5 English setter 6.3 Irish Setter 7.2 Shih Tzu 3.4 King Charles Spaniel 3.0 English Springer Spaniel 6.0 West Highland White Terrier 3.7 Scottish Terrier 4.9 Airedale Terrier 7.6 Terranova 6.3 Terrierul Australian 5.0 După fătare, mama va fi mai relaxată și mai atenta la pui. Este bine să o îndrumați să iasă la o mică plimbare pentru un pic de mișcare și pentru a-și face nevoile.

Complicații în travaliu. Dacă un pui se blochează spre ieșire, încercați să-l scoateți înainte de a chema ajutoare care nu au cum să ajungă în timp util, fiind o chestiune de minute. Trageți (orientat în jos) cu o fortă constantă (fără smucituri), nu excesivă și fără să strângeți puiul prea tare, chiar dacă va aluneca ușor din mână. Repetați câștigând 1-2 cm de fiecare dată. Eventual, ca să nu alunece, folosiți prosoape de hârtie sau un covoraș absorbant. Aveți 5 minute la dispoziție. Dacă nu reusiti, chemati medicul veterinar ! Dacă un pui este ignorat, inactiv, slăbit respiră neregulat sau deloc, frecați-l energic între palme cu un prosop umed și cald pentru a-i stimula respirația și, ținut între palme cu capul în jos, balansați-l sus-jos (printre picioare și deaspura capului, ca și cum l-ați arunca în aer, cu avant) astfel încât forța centrifugă să-i grăbească ieșirea mucusului din căile respiratorii, să poată respira. Suplimentar, îi puteți sufla ușor în botic și presați ușor pieptul între degete pentru a stimula respirația. Alternați cele 3 manevre 1-2 minute. Când începe să respire așezați-l lângă mamă și asigurați-vă că e atentă la el. !!! Nu exagerați asistența, actionați numai în situațiile descrise! În general, cățelele sunt pregătite să ducă fătarea la bun sfârșit singure! Asistența exagerată, poate disturba travaliul!!! În această perioadă, e bine să vă asigurați că aveți la dispoziție intervenția medicului veterinar, non-stop. (exemple de situații care necesită intervenție medicală: 3-5 ore de contracții și întinderi intermitente fără expulzări, o pauză prelungită (2-3 ore), fără contracții, deși fătarea nu s-a terminat).

Îngrijirea mamei după fătare După fătare este posibil să aibă scaune diareice câteva zile, din cauza ingerării placentelor. Va avea scurgeri vaginale verzui, chiar cu un pic de sânge, până la maxim 4 săptămâni. Dacă depăsesc 4 săptămâni, se pot datora unor complicații. E indicat să primească un consult medical (!) și eventual un examen ecografic la 1-2 zile, respectiv 2-3 săptămâni de la fătare, pentru sigurantă. În prima zi poate să primească o injectie care forțează reducerea dimensiunilor uterului și grăbește eliminarea resturilor de placentă, reducând astfel riscul infecțiilor. Dupa ce își reia apetitul, este indicat să primească 2-3 mese pe zi (tipul de hrană - indicat de medic) și ceva suplimente nutritive (indicate de medicul dvs). Apa proaspătă să fie la discreție. Dacă se acumulează lapte uscat, ștergeți ușor mamela cu un prosop umed și cald.

Complicații posibile Infecții uterine, inflamația mamelelor și eclampsie (hipertensiune/febra) - sunt cele mai frecvente complicații. În infecțiile uterine acele scurgeri vaginale sunt în cantitate mult mai mare, sângerii și urât mirositoare. În cazuri mai grave, e mai apatică, crește temperatura, scade apetitul și apare voma. În cazuri extreme - septicemie și moarte. De la primele simptome, consultați medicul curant ! Infecția glandelor mamare deasemenea poate ridica temperatura corpului și poate da apatie. Poate fi implicată una, sau mai multe mamele - se întăresc, înroșesc și devin extrem de dureroase. Necesită atentie medicală imediată ! Producția de lapte poate pune o presiune destul de mare pe metabolismul mamei. De aceea este important să suplimentăm hrana cu vitamine și minerale. Femela poate suferi PIERDERI SERIOASE DE CALCIU ce declașează boala numită ECLAMPSIE (febra laptelui) - simptome: tremurături, incoordonare, "cârcei" musculari, convulsii, salivație excesivă, agitație accentuată și chiar pierderea cunostinței. În cazuri severe, netratată, eclampsia poate provoca moartea! După înțăracare (vezi mai jos), dacă producția de lapte a mamei continuă, aplicați comprese umede și calde (prosoape) câteva zile. Dacă continuă mai mult de 7 zile de la înțărcare, consultați medicul veterinar.

Îngijirea puilor În general o mamă bună acoperă toate nevoile puilor, asistența umană fiind minimă. Complicații apar din cauza temperaturii ambientale scazută și lipsei de fluide. Puii care nu sunt îngrijiți cu entuziasm sunt reci la atingere și plâng constant cerând atenție. Trebuie să-i încălziți astfel încât temperatura rectală să fie minim 37 gr C și să-i hrăniți cu lapte (special pentru căței) încălzit la 30-35 gr C (să se simtă cald pe mână). Este indicat să aveți lapte pentru căței deja cumpărat întrucât dacă apare o astfel de problemă, aceasta trebuie rezolvată în câteva zeci de minute, maxim 2-3 ore (de cele mai multe ori se întamplă noaptea). Se pot tăia vârfurile gheruțelor pentru a nu zgâria mamelele. Ochișorii încep să se deschidă la 10-14 zile. În momentul în care puii încep să exploreze, hrana lor (indicată de medicul curant) poate fi suplimentată pentru a ușura eforul mamei. În prima lună de viață este bine să aveți cât mai puțin contact fizic cu puii. De la o lună puteți începe socializarea: îi țineți în brațe (mângâiați) minim 1 minut, de 2 ori pe zi. Manevrarea de către copii se face doar sub supravegherea unui adult. Stabiliți mese regulate. După masă pot fi scoși afară, într-o zonă "toaletă". Acest lucru îi va ajuta ulterior să învețe să-și facă nevoile afară. La 6-8 săptămâni este indicat să luați probe de fecale și să fie examinate de paraziți de către medicul veterinar (examen coproparazitologic). Tot acum trebuie luată în considerare începerea unei scheme de deparazitări/vaccinări. Pentru puii orfani, care nu au primit lapte matern, schema de deparazitări/vaccinări trebuie facută mai devreme (2-4 sapt). Vaccinul antirabic se face după vârsta de 3 luni (recomandat la 5 luni).

Înțărcarea (când puii de mamifer pot începe hrănirea și cu altceva decât laptele matern) În mod normal se face la 5-6 săptămâni, când puii devin mai independenți, iar mama mai reticentă la gheruțele și dințișorii lor. În acest stadiu, separarea trebuie făcută cu o perioadă de tranziție, reducând timpul petrecut împreună, treptat, până când ajung să stea împreună doar noaptea. Trebuie redusă cantitatea de hrană a mamei, pentru a-i reduce producția de lapte. Hrana puilor trebuie suplimentată gradual cu hrană mai consistentă, din comerț (la indicația medicului), 3-5 mese pe zi. Procesul de tranziție la hrana consistentă ar trebui să dureze 7 zile.

Puii orfani

1 - Încălzirea este imperios necesară supraviețuirii, căldura mamei trebuie înlocuită cu buiote încălzite (sticle cu apă caldă) sau pernițe electrice. Este nevoie să puneți prosoape, ziare, covorașe absorbante pentru a separa sursa de căldură de pui pentru că pot suferi arsuri destul de ușor. Au nevoie de o temperatură constantă de 30-35 gr C- în prima săptămână de viață, de 25-30 gr C - în a doua săptămână, apoi 23-25gr C - în următorele.

2 - Hrănirea - soluția ideală este să găsiți o mamă adoptivă, care întâmplător alăptează în acea perioadă. Alternativa este hrănirea artificială - cumparați lapte pentru căței dintr-o farmacie veterinară. Dacă nu vă permite bugetul, preparați urmatoarea rețetă: La o cană de 250 ml puneți o lingură de lapte praf (de capră, bivoliță sau vacă), un gălbenuș de ou crud, o lingură din zeama lăsată de carnea crudă (la frigider) dacă aveţi la dispoyiţie. Se adaugă lapte gras până la umplerea cănii. Termen de valabilitate - 48 ore. La hrănirea artificială se recomandă încălzirea laptelui la 30-35 gr C (să se simtă cald pe piele). Pe post de biberon puteți folosi (în funcție de mărimea puilor) un picurător de ochi gol, apoi pe măsura ce cresc, chiar biberoane pentru copii, măsura cea mai mică. Alternativ se pot folosi seringi, dar nu sunt recomandate (nu au controlul cantității ingerate, iar puii se pot îneca). Laptele din comerț vine cu biberon și tetine speciale, la pachet.

3 - Puii trebuie ajutați să-și facă nevoile, mama trebuie să-i lingă pe burtică și la funduleț, altfel apar dificultăți serioase de urinare/defecare. Trebuie să înlocuiți linsul mamei cu un disc de vată (sau ceva asemănător) îmbibat în apă caldă, pentru a-i stimula să-și facă nevoile. Această grijă o aveți în primele 2-3 săptămâni. E indicat să-i cântăriți regulat. Dacă nu câștigă sau pierd în greutate, dacă au o stare permanentă de agitație (ar trebui să doarmă mai tot timpul) sau apar alte semne de boală, contactați medicul veterinar.

Dr. Adrian Iurcenco
38 Comentarii
 • Dumitrescu Oana
  01.09.2013

  Buna ziua. Catelusa mea la 7 luni a ramas graviduta a avut 5 puisori 2 nascuti normal 3 cezariana... acum are 2 ani si 4 luni este in calduri as vrea sa stiu daca este bine sa o dau acum s au sa mai astept. Daca este ok nasterea trebuie sa fie tot prin cezariana? Multumesc frumos p.s este vb de un Shih Tzu.

 • admin
  01.09.2013

  Buna ziua! Avand in vedere ca au existat probleme la prima fatare, nu va redomand sub nicio forma sa o mai dati la monta vreodata. Pentru sanatatea si siguranta catelusei dvs, va sfatuim sa alegeti castrarea. Succes!

 • Dumitrescu Oana
  02.09.2013

  Buna ziua! Multumesc frumos pt. raspuns. O zi frumoasa.

 • admin
  03.09.2013

  Cu drag, oricand aveti nevoie!

 • silvia
  15.09.2013

  am o catea gestanta in 5 saptamani si a suferit o operatie de amputatre a unui picior. acesta s-a impus dupa ce piciorul ranit afost jumatate mancat de ea si ce ramasese era infectat. doctorul a stiut ca este gestanta si a avut grija cu anestezicul, calmantul si antibioticul dar cateaua are scurgeri urate, sangerii, maro-galbrn , mucioase. are guler si nu se poate linge dar eu am sters-o mereu dar nu ii place sau o doare ca ma maraie. si zace toata ziua. amputarea a avut loc vineri,azi e a 2a zi. e normal sa zaca asa de mult dupa interventie ? dar scurgerea o fi semn ca a pierdut sacina ? are cateii morti ? abia maine ajung la veterinar deci peste 20 de ore.cum pot sa o ajut pana atunci? va rog ...

 • admin
  15.09.2013

  Buna ziua! Situatia in care se afla cateaua reprezinta o urgenta medicala, in urmatoarele ore poate suferi septicemie daca nu este diagnosticata si tratata corect. Nu putem sti daca puii sunt morti, dar cu siguranta scurgerile nu apar in situatia unei gestatii normale. Cel mai probabil au aparut complicatii. Are nevoie de atentie medicala IMEDIATA, de ecografie si tratament, altfel viata ei este in pericol. Daca aveti nevoie de o ambulanta veterinara, apelati 0730.608.608, acasa nu o puteti ajuta cu nimic. Succes!

 • Carmen
  09.10.2013

  Buna ziua! catelusa mea este la a 4 fatare, ultima fatare fiind tot anul acesta.Acum doresc sa nu pastrez puii, ea fiind un caine de vanatoare, si doreste mult sa mearga cu stapanul.daca imediat dupa fatare indepartam puii, ar trebui urmat un tratament pentru oprirea lactatiei?? sau exista complicatii ce pot aparea daca ramane fara pui?? multumesc

 • admin
  10.10.2013

  Buna ziua! Exista multe complicatii medicale precum si psihologice daca veti proceda la indepartarea puilor imediat dupa fatare. Un caine de vanatoare isi poate iubi stapanul si activitatea, dar fiind mama nu va iubi acestea mai mult decat puii ei. Un caine de vanatoare are nevoie de echilibru psihic si fizic pentru a fi eficient, nu va recomandam in niciun caz o astfel de trauma (depresie). Tratamentele care se pot administra pt stoparea lactatiei nu sunt lipsite de eventuale efecte adverse, este bine sa nu fortati natura sa o ia pe un alt curs decat cel stabilit deja. Pe de alta parte, lactatii repetate intrerupte pot duce la aparitia mastitelor si cancerelor mamare. Daca nu doriti sa sterlizati femela, data viitoare cand intra in calduri, protejati-o de o alta imperechere nedorita, evitati astfel suprasolicitarea ei fizica si psihica, lucruri daunatoare pt statutul ei de caine de vanatoare.

 • andrei
  29.11.2013

  Buna seara! Am o catea din rasa Dog de bordeaux (am si mascul) gestanta in 6 saptamani. Avand in vedere ca va fata la jumatatea lunii decembrie, i-am amenajat o camera intr-o anexa nelocuibila, camera mica 2x3m e ferita de vant sa zic asa (izolata)dar nu am posibilitatea de a o incalzi. Credeti ca este bine sa fete in conditiile astea? Nu am alta posibilitate si nu stiu ce sa fac.

 • andrei
  29.11.2013

  Asi putea sa montez deasupra cuibului pe care-l voi amenaja pentru fatarea propriu-zisa 1-2 becuri cu infrarosii (am vazut ca unii folosesc asa ceva dar nu stiu daca nu cumva merge pe principiul cuptorului cu microunde adica din frecarea moleculelor rezulta caldura si dauneaza puilor) ce parere aveti?

 • admin
  29.11.2013

  Buna seara! Da, puteti folosi aceste becuri, ele exista si in sectiile de terapie intensiva veterinare precum si pediatrice. Mai puteti folosi un calorifer electric (cu ulei). Ceea ce este sigur este ca TREBUIE sa incalziti incaperea, altfel conditiile in care se vor naste si vor creste puii vor fi nepotrivite. Succes!

 • ELena
  27.01.2014

  Buna seara . am o femela pechinez .. a fatat un pui satatos.. si pe al doilea nu ... e prima data cand am vazut si nu am stiut ce sa fac.. dupa cat timp o mai pot lasa la caine ?, daca a avut un pui mort ? E normal sa fi fost al 2-lea pui mort ?

 • admin
  28.01.2014

  Buna ziua! Ca sa aflati daca mai exista pui nefatati sau nu, trebuie sa mergeti cu catelusa la medicul veterinar pt o consultatie generala si apoi la o ragiografie sau ecografie (va va recomanda medicul care o vede). Moartea fetusilor nu este o situatie normala, daca puiul mort ramane inauntrul uterului, in cateva zile apar probleme serioase, care pun in pericol viata catelei. Va recomand sa mergeti urgent la un control. Se recomanda ca intre fatari sa se lase un an, dar in conditiile in care cateaua a avut acest gen de probleme la fatare, se recomanda castrarea, altfel riscati sa o pierdeti. Succes!

 • patry
  02.02.2014

  buna seara am un yorkshire terrier si a fatat 7 catei joi in data de 30.012014 si acum de cateva zile are o menstruatie este normal ??? este la prima fatare . dupa cate zile pot sai fac baie???

 • admin
  02.02.2014

  Buna seara! Nu va sfatuiesc sa ii faceti baie generala inainte de 2-3 saptamani, pentru catelusa si pui este important confortul dat de mirosurile familiare. Este normal sa sangereze cateva zile dupa fatare, dar conteaza foarte mult cantitatea, aspectul, mirosul secretiilor eliminate. Daca ceva va ingrijireaza, va rog apelati medicul veterinar. Succes!

 • raluca mo2
  20.02.2014

  Buna ziua!As vrea sa stiu daca o catea poate avea asistenta medicala la nastere.P.S este vorba de un bichon maltez

 • admin
  20.02.2014

  Buna ziua! Sigur ca da. Pentru detalii va rog sa sunati la clinica 0371.306.308. Succes!

 • patry
  03.03.2014

  buna seara am 6 catei yorkshire terrier si unu dintre ei are hernie ombilicala. am fost cu el la veterinar si mia zis daca se agraveaza trebuie operat dar nu crede ca rezista la anestezie ca este prea mik are 4 saptamani ...imi puteti da mai multe sfaturi cum ar fii mai bn

 • adriana
  14.03.2014

  buna ziua am si eu o catelusa de 2 ani si e la prima fatare a fatat un pui de unde pot stii daka mai are puiuti si nu-i poate fata va multumesc

 • admin
  14.03.2014

  Buna ziua Puteti afla in urma unui consult clinic. Daca va considera necesar, medicul va cere poate si o ecografie. De multe ori insa, o simpla palpare este suficienta. Succes! Clinica veterinara non stop 0371 306 308 Ambulanta veterinara 0730 608 608

 • dinu
  10.04.2014

  din ce cauza o scroafa duce mai mult decat 16 saptamani si trei zile?trebuia sa fete pe data de 28 martie si e 10 aprilie si nu a mai fatat>

 • admin
  14.04.2014

  Buna ziua Este posibil sa fi pierdut gestatia si fetusii sa nu mai fie viabili. Ar fi indicat sa apelati un medic pentru animale de ferma, noi ne ocupam in principal de animale de companie. Succes!

 • sica
  08.07.2014

  Salut ma poate ajuta si pe mine cineva macar cu un sfat? Am o cateluse boxer si a fatat primul pui la 17 30 si pana la 21 nu a mai fatat. Nici un pui si totus are burta destul de mare ce pot sa fac sa o ajut k nu mai are contractii

 • admin
  16.07.2014

  Buna ziua Pentru asemenea situatii, va rugam folositi unul dintre numerele clinicii. Complicatiile fatarii pot reprezenta urgente si nu pot astepta un raspuns on-line care poate dura pana la cateva zile. Ambulanta veterinara 0730 608 608 Clinica veterinara non stop 0371 306 308

 • Dumitru Elena
  31.12.2014

  Ce pot să fac pentru cățelușa mea(schi-tzu,4ani),la 5săpt.de la fătare a rămas cu un singur pui și are sânii plini și tari.Vă rog mult ajutați-mă.Mulțumesc mult și vă doresc numai bine în noul an.

 • admin
  06.01.2015

  Buna ziua Ar trebui sa fie conssultat de un medic mai inatai, poate fi vorba si de ceva mai ggrav (infectie). Galastop este un produs folosit pentru reducerea cantitatii de lapte, doar la indicatia mediclui, dupa de a fost exclusa infectia. Mult succes!

 • Pastramagiu
  23.08.2015

  Buna ziua, avem o catea ciobanesc de Bernacare a fatat azi 10 puiuti. Problema este ca noi am dus -o la monta pe 21 iunie la un caine din aceeasi rasa, dar ea a fatat 4 puiuti care au cam mult alb la blanita. Probabil ca pana am dus - o noi la monta sa fi sarit vreun metis din vecini pe la ea....E cumva posibil ca puii sa aiba 2 tati? Mentrionez ca am lastat-o la monta 1 saptamana intreaga pana cand nu a mai primit catelul deloc. E o problema daca sunt asa multi puiuti pentru catea? Trebuie sa facem ceva mai mult pentru ea decat masa obisnuita?

 • Dr. Diana - Andreea Badea
  28.08.2015

  Bună seara. Puiuții au aceiași părinți. Nu pot avea mai multi tați. În ceea ce privește hrana este recomandat ca aceasta să fie administrată la discreție și să îi administrați mamei supliment vitamino-mineral Pet Phos Croissance Grand Chien pe toată perioada lactației, cu ajustarea dozei în funcție de greutate. Același supliment poate fi administrat și puilor dar după vârsta de 6 săptămâni. Pentru mai multe informații puteți apela următoarele numere de telefon: -ambulanță veterinară 0730 608 608 (program non-stop) -clinică veterinară 0371 306 308 (program non-stop) O seară bună!

 • Cristina
  21.11.2016

  Buna. Am si eu o cetelusa care a fatat azi a inceput de la ora 22 si pana in momentul asta ora 02:15 a fatat doar trei pui si toti nu au respirat deloc am incercat cat am putut sa ii ajut si degeaba puiutii sunt morti nu stiu daca inca mai sunt si daca da si nici ei nu respira ce sa fac? Va rog sa imi dati un sfat . nu vreau sa sa o afecteze pe catelusa si poate salvez catei.

 • iulian
  22.11.2016

  am o catelusa pechinese si are vo 5 saptamini de sarcina si de creo 2 zile este slabita nu se poate ridica rasufla des si adinc maninca putin aproape deloc bea doar apa .......care este cauza ? se poate intimpla ca aceasta sa nasca mai devreme

 • mihaela
  24.11.2016

  buna ziua. am o catelusa bichon care a fatat astazi este bine dar este foarte slaba nu prea mananca asa a fost tot timpul mofturoasa nu vrea decat carne nu mananca hrana uscata deloc sau altceva. ce pot sa.i dau sa aibe pofta de mancare ce pot face va multumesc anticipat

 • Madalina Dobre
  07.12.2016

  Bună seara. Din păcate pe site răspunsurile noastre pot fi întârziate. Vă stăm la dispoziție non-stop la numerele de telefon 0371306308/0730608608. Din pacate, nu toate fatarile decurg usor si fara probleme. Sunt cazuri in care atat mamica, cat si puii, necesita asistenta medicala specializata. Cauzele aparitiei unor pui neviabili pot fi multiple: malformatii congenitale, fatarea inainte de termen, travaliul prelungit,etc. Ne pare rau pentru pierderea suferita! Va stam la dispozitie atat in clinica noastra, cat si pe ambulanta. (program non-stop) O seara buna!

 • Madalina Dobre
  08.12.2016

  Bună ziua! Pe site răspunsurile noastre pot fi întârziate. Vă recomand ca în astfel de situații urgente să apelați numerele noastre de telefon: 0371306308 sau 0730608608 (program non-stop). Multă sănătate.

 • Madalina Dobre
  08.12.2016

  Buna ziua! Stresul fatarii si al ingrijirii puilor poate determina modificari comportamentale ale prospetei mamici (apetit alimentar capricios, izolare). Deoarece necesarul caloric creste in aceasta perioada, este indicat să primească 2-3 mese pe zi și suplimente nutritive - calciu, fosfor (indicate de medicul dvs). Apa proaspătă să fie la discreție. Ideale sunt dietele alimentare super-premium specializate (hrana umeda sau uscata): Royal Canin Mother&Baby, Hill's, Orijen. Daca aceasta prefera hrana gatita sau carnea, recomandam ca acestea sa fie preparate special pentru ea (fara sare/condimente, fara ulei). Pentru informații suplimentare puteți apela numerele noastre de telefon: 0371306308 sau 0730608608 (program non-stop). O zi bună.

 • Mihailescu Aida
  05.01.2017

  Buna ziua. Cateaua mea metisa de talie mijlocie, a avut prima menstra in luna septembrie 2016 (cam la varsta de 11 luni) iar cu aceasta ocazie a ramas si gestanta si a fatat in luna noiembrie 2016. Va rog sa-mi spuneti cand ar putea avea urmatoarea menstra, deoarece as dori sa o sterilizez inainte si sa o feresc de un eventual pretendent. Va multumesc mult!

 • Madalina Dobre
  06.01.2017

  Buna seara! Frecventa si intervalul ciclurilor de calduri difera de la individ la individ: majoritatea femelelor intra in calduri de 2 ori pe an (perioada de repaus este de aproximativ 6-7 luni), insa sunt femele care manifesta fie un singur ciclu, fie 3 cicluri pe an. Avand in vedere varsta frageda a catelusei dumneavoastra si faptul ca a trecut deja printr-o fatare, nu putem anticipa exact momentul urmatorului ciclu de calduri. De aceea, recomandarea ar fi sa o castrati cat mai curand. Pentru alte detalii sau informatii suplimentare, va stam la dispozitie non-stop la numerele de telefon: 0371.306.308/0730.608.608 (clinica si ambulanta non-stop). O seara buna!

 • marinela
  22.01.2017

  buna,am o catelusa pechinez de 3ani. a fatat acum trei zile un catel mort apoi spre dimineata a mai fatat 2 tot morti iar a treia zi a fatat unul mort dar era mai mult putrezit. acum face caca negru si e foarte moale nu mananca si nici nu bea lichide. ce este de facut? multumesc

 • Madalina Dobre
  26.01.2017

  Buna seara! Din păcate pe site răspunsurile noastre pot fi întârziate. Pentru urgente sau informatii, vă stăm la dispoziție non-stop la numerele de telefon 0371306308/0730608608 (atat in cadrul clinicii, cat si pe ambulanta).

Lasa un comentariu