Inregistrarea animalelor de companie

Inregistrarea animalelor de companie

UPDATE:

 

Autor: Diana Badea

Identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân sunt obligatorii. Clinica veterinară ”SpeedVet” începe aceste activități din data de 24.03.2014, ca utilizator autorizat al Registrului de Evidență al Câinilor cu Stăpân. În momentul microcipării se eliberează un carnet de sănătate cu serie și număr unic. Carnetele care nu corespund acestor cerințe vor fi înlocuite. Termenul limită pentru înregistrarea câinilor este 1 ianuarie 2015.

1. Câinii neînregistrați vor fi considerați câini fără stăpân, nu vor putea fi vaccinați antirabic și vor tratați conform legislației în vigoare (vezi HG 1059/2013)
2. Câinii deja microcipați dar neînregistrați – înregistrarea acestora se va putea efectua doar dacă microcipul implantat este valid. Altfel, se va recurge la o nouă microcipare.
3. Câinii vaccinați antirabic, fără microcip și ne înregistrați – trebuie identificați și înregistrați până la data de 1 ianuarie 2015 sau înaintea revaccinării anuale.
4. Din data de 15 martie 2014 este interzisă vaccinarea antirabică a câinilor neînregistrați.
5. Câinii nou-născuți – trebuie microcipați și înregistrați în maxim 90 zile de la fătare, înaintea vânzării, donării sau scoaterii în spații publice a acestora.
6. Câinii cumpărați din petshop sau canise trebuie să fie microcipați, înregistrați și să aibă carnet de sănătate în momentul vânzării acestora. Schimbarea proprietarului, fătarea, vânzarea, donarea, pierderea, furtul sau moartea animalului trebuie înregistrate în Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân.

Proprietarul are obligativitatea să informeze medicul veterinar despre orice astfel de eveniment și va trebui sa completeze un formular (vezi link mai jos).


*Sterilizarea cățeilor de rasa mixta (care nu au atestat de rasa de la Asoc. Chinologică) este obligatorie, cu excepția cățeilor bătrâni sau care suferă boli incompatibile cu aceasta manopera.     
Linkuri utile:
 Animale considerate batrane:  https://rompetid.ro/informatii-utile/ L
egislația din domeniu: https://rompetid.ro/legislatie/

Formulare utile: https://rompetid.ro/formulare/    
4 Comentarii
 • Demetrescu Cristina
  19.03.2014

  Multumesc pentru precizari. Cainii mei sunt microcipati in 2012 cu microcipurile existente atunci. Intrebarea este daca microcipurile sunt valabile si daca nu, cum se procedeaza? Se extrage vechiul microcip, se adauga un altul? In cazul cand cel vechi ramane nu vor fi probleme la circulatia peste granita cu doua microcipuri? Extragerea celui vechi va trebui probabil platita suplimentar, si sincer nu sunt de acord cu manevre inutile, doar pentru a ma supune unei legislatii care are destule lacune. Multumesc.

 • admin
  19.03.2014

  Buna ziua Daca microcipurile nu sunt valabile, nu pot fi citite nici de cei de la vama. Ei avand acelasi standard ICAR, ca si noi (standard UE). In acasta situatie se implanteaza si microcipul ICAR. Presupun ca CMVR ne va lamuri si in acaesta problema la un moment dat, deocamdata nu stim sa va raspundem mai mult. Succes! Clinica veterinara non-stop 0371 306 308 Ambulanta veterinara 0730 608 608

 • Toma Costel
  30.12.2014

  Buna ziua Eu am un caine rasa beagle 2 ani si jumatate - trebuie un atestat de rasa de la Asoc. Chinologică pt a dovedi asta ?sau o face medicul veterinar ?mai este valabila taxa aia anuala pt cateii nesterilizati ?Multumesc pt raspunsuri

 • admin
  06.01.2015

  Buna ziua Nu mai este valabila taxa, se poate declara pe propria (dvs) raspundere ca este de rasa, deocamdata se pare ca este suficient. Succes!

Lasa un comentariu