Babesioza

Babesioza
Babesioza
Babesioza este o boală parazitară cu evoluție teoretic sezonieră. În ultimii ani însă, există îmbolnăviri pe tot parcursul anului, variind doar frecvență apariției acestora, de la sporadic în anotimpul rece la foarte frecvent în perioadele cu temperaturi crecute. Este o boală distribuită pe întreg globul, care afectează oamenii și animalele deopotrivă.

Este cauzată de un protozoar care parazitează în interiorul eritrocitelor (globulele roșii ale sângelui) și care aparține genului Babesia. Această boală este transmisă de către căpușe în timpul hrănirii.

Semnele clinice

Aapar la aproximativ 6-8 zile de la inoculare iar dezvoltarea paraziților în interiorul hematiilor (globule roșii) are drept consecința distrugerea acestora din urmă (hemoliză) și, în multe cazuri anemie (scăderea subnormal a nr de globule roșii). Sunt caracteristice: febra, anemie, hemoglobinurie, icter. Animalul este apatic, refuză hrănirea, urina poate fi colorată în brun roșcat, iar în stadii avansate apare anemia, slăbirea, icterul. Febra este persistentă și poate atinge valori chiar de peste 41 °C. Mai pot apărea diferite modificări funcționale ale sistemului nervos central (encefalită, poate fi letală) sau gastro-intestinale, cauzate de îngreunarea circulației în aceste teritorii de către eritrocitele distruse (constipație, diaree etc.). 

Cauze
 
-mediu favorabil dezvoltării căpușelor
-transfuzii de la câini infectați
-muscătura altui câine


DIagnostic

Deși semnele clinice conduc medicul către suspiciunea de babesioză, diagnosticul trebuie întotdeauna confirmat prin examinarea microscopică a unui frotiu din sânge periferic recoltat de la animalul bolnav și evidențierea hematiilor distruse sau paraziților intracelulari, cu aspect caracteristic.

Trebuie știut faptul ca examenul microscopic, în stadiile incipiente (primele câteva zile) ale bolii, poate sa fie negativ sau neconcludent. În aceste situații este recomandat ca pacientul să fie sub supravegherea unui medic (în regim ambulatoriu sau spitalicesc), iar examenul microscopic și analizele hematologice să fie repetate în funcție de evoluția stării generale. Din acest motiv, trebuie să existe o relație de încredere și bună comunicare intre deținătorul animalului și medicul veterinar, pentru un rezultat pozitiv.

Efectuarea unei hemoleucograme  la intervale regulate (24/48 ore) ne ajută să urmărim evoluția anemiei în timp și să putem lua decizii salvatoare la timp (ex: hemotransfuzie, schimbarea abordării terapeutice). Este foarte important și examenul biochimic sangvin și un examen al urinii pentru aprecierea stării funcționale a organelor interne (a rinichilor în mod special). Se recomandă și o dozare a electroliților pentru a cunoaste daunele provocate de interacțiunea cu parazitul.
În privința opțiunilor de tratament, cu avantaje și dezavantaje, discutați cu medicul curant.
Boala netratată este fatală.
Profilaxie 


Update:

1 - Advantix sau Certifect, cel din urma poate da mai frecvent reactii adverse, de urmărit toleranta individuală (se poate proba 1/4 din doză pe o regiune a corpului). Se aplică la fiecare 3 săptămâni (se pot alterna) sau înainte de o ieșire în natură, dacă nu a fost pusa în ultima săptămâna. Se poate pune și la interval de 10 zile, mai ales dacă aveți o vacantă în natură.

2 - Zgarda Foresto, în paralel cu pipetele. Producătorul recomandă schimbarea la 7-8 luni, noi recomandăm la 6 luni (de 2 ori pe an)

3 - Celor cărora le place apa (băile) în mod special vor fi un pic mai descoperiți. Trebuie scoasa zgarda înainte de baie și repusă la sfârșitul distracției. După o baie lungă recomandăm reaplicarea pipetei (la 48 ore).

4 - Alte sfaturi: *Pentru cei care stau la curte, mai ales în zonele de lac cu mulți țânțari, se IMPUNE deparazitarea LUNARĂ cu Milbemax, pentru protecție împotriva dirofilariozei! *în plus, puteți folosi neostomosan în diluție 1:200 (într-o sticlă de 2 litri, mai mare sau lighean/cadă) pentru îmbăieri după scăldat. Baia cu neostomosan este cea mai eficienta și ieftina deparazitare, utila mai ales în infestații masive de pureci și căpușe. Se lasă 5-15 minute pe animal apoi se clătește. Deasemenea se pot stropi curtea și adăpostul, tot în această diluție. Din păcate nu ține prea mult, protejează câinele câteva zile și curtea pană la prima ploaie.

PS: și neostomosanul trebuie testat pe o zonă a corpului (picior, coadă, bazin) pentru a fi siguri că nu este sensibil la această substanță Încă un detaliu interesant, este acela că nu toate populaţiile de căpuse sunt infectate cu Babesia spp., în consecinţă, acestea nu transmit boala. Din păcate, în România nu există zone cartografiate care să se actualizeze anual în funcţie de dinamica şi evoluţia populaţiilor de insecte hematofage. De asemenea, măsurile oficiale de combatere în masă a dăunătorilor sunt foarte rare. Aşadar, nu orice căpuşă poate transmite babesioza, pe de altă parte o singură căpuşă infectată şi care stă ataşată de animalul de companie 24-48 ore poate transmite boala. Mulţumim Bayer pentru filmulteţele educative:Să cunoaștem căpușa - Speedvet clinică veterinară from Speedvet Clinica Veterinara on Vimeo.

Linkuri utile

Cum scoatem o capuşă? - http://www.youtube.com/watch?v=0wotB38WrRY
Cum identificăm căpușele? http://www.tickencounter.org/faq/tick_identification  Pentru alte detalii, vă așteptăm.
2 Comentarii
  • ANCA IANCU
    22.05.2014

    doresc sa primesc in continuare postarile dvs. multumesc.

  • admin
    23.05.2014

    Buna ziua Va referiti la cele de pe facebook sau la newsletter?

Lasa un comentariu
Speed Vet Academy