Isospora - boli frecvente la pui

Isospora - boli frecvente la pui
Speedvet - serviciul de urgenta Este cea mai comună infestație parazitară din genul Coccidia (paraziți microscopici) la puii de câine și pisică. Este foarte improbabil să se transmită la om, tipurile de isospora sunt în general specifice gazdei (isospora canis la câine, isospora belli la om)

* Cel mai frecvent întâlnită în canise, felise și adăposturi de animale cu o igienă precară. Reinfestarea se face prin fecale și este dependentă de frecvența și rigurozitatea igienizării habitatului puilor.

* Un factor important care predispune la infestație este reprezentat de scăderea sistemului imun, la separarea de mamă și înțărcare, la transporturi (eventual pe distanțe lungi) sau din alte cauze(boli virale).

* Manifestările pot fi asemănătoare celorlalte boli frecvente la pui (parvoviroză, coronaviroză, giardia etc): scaune moi (+/- sânge), vomă, deshidratare, dureri abdominale. Decesele sunt rare, în general prin deshidratare, datorate tratamentului inadecvat, neglijenței sau evoluției în paralel cu o altă boală (giardia, parvoviroză, coronaviroză).

* Diagnosticul este pus prin examen coproparazitlogic, în urma suspiciunii clinice. Examinarea coproparazitologică este recomandată în orice afecțiune digestivă a puilor (inclusiv parvo., corona., giardia). Două sau mai multe boli ce acționează în același timp, reduc semnificativ șansele de vindecare.

* Puii de cățel - de multe ori au nevoie de atenție medicală și chiar internare, pentru tratament specific, dar mai ales pentru a combate șocul și/sau deshidratarea severă (cea mai frecventă cauză a deceselor). * Puii de pisică - de obicei au o vindecare spontană, de multe ori neavând nevoie de tratament.
Lasa un comentariu
Speed Vet Academy