Hiperadrenocorticismul pituitar-dependent apare, in majoritatea cazurilor diagnosticate (80-85%), cand se descopera la examenul necropsic o tumora functionala ACTH-secretoare a glandei pituitare (in 85% dintre cazuri). Detaliul histologic descoperit cel mai adesea este un adenom al pars distalis a glandei (80%) si doar in 20% dintre cazuri un adenom al pars intermedia. Foarte putine cazuri sunt diagnosticate cu carcinom pituitar.
In aproximativ jumatate dintre cazuri, tumora pituitara are maximum 3 mm diametru, iar restul pacientilor, mai ales cei cu semne neurologice, au tumori mai mari (3-10 mm diamteru). Un procent foarte mic de pacienti (10%) prezinta macrotumori de peste 10 mm diametru, acestea avand potentialul de a compresa structurile adiacente si a cauza manifestari neurologice ca si consecinta a extinderii lor dorsal, in talamus sau hipotalamus.
Consecinta existentei acestor tumori secretorii este o cantitate mare de ACTH, care va cauza hiperplazia bilaterala adrenocorticala si o secretie excesiva de cortisol. Din cauza acestei cantităti mari de cortisol, mecanismul fiziolgic de inhibare prin feed-back a secretiei de ACTH asupra glucocorticoizilor este ineficient.
Lasa un comentariu