Obezitatea la pisici - cum tratăm?

Obezitatea la pisici - cum tratăm?
Obezitatea la pisici - cum tratăm?
Obezitatea afectează peste 58% dintre felinele domestice potrivit unui studiu realizat de APOP (Association for Pet Obesity Prevention) în 2014.
 
De ce este important ca pisica să slăbească?
 
Pentru că:
  • beneficiază de o viață mult mai plăcută și mai lungă decât o pisicuță obeză.
  • scade riscul de a dezvolta diabet mellitus - tip II non-insulinodependent; o pisicuță obeză este de 3 ori mai predispusă dezvoltării unei astfel de boli față de una cu greutate normală.
  • scade riscul de a dezvolta boli cardiovasculare și respiratorii.
  • scade riscul de a devolta osteoartrite.
  • scade riscul de a dezvolta cancere intra-abdominale.
Ce facem? Cum facem? De ce facem?
 
Pasul 1 - EVALUAREA CORPORALĂ
 
Înainte de-a pune pisicuța la dietă, trebuie să facă o vizită la veterinar. Cum nici noi, oamenii, nu ar trebui să slăbim fără monitorizarea unui nutriționist, nici prietenele noastre nu trebuie. La veterinar, va fi supusă unei evaluari corporale (aici găsiți o variantă schematizată a evaluării) și i se va realiza un profil biochimic de sânge. De ce? Pentru a deterimata cu ce tip de pisicuță avem de-a face, cât anume trebuie să slăbească și ce modificări au apărut în sistemul pisicesc intern. Este recomandată și dozarea hormonilor tiroidieni pentru a elimina suspiciunea disfuncției tiroidei.
 
Pasul 2 -HRANA
 
Pe baza unui algoritm (un tip de alogoritm găsiți aici), se calculează numărul de calorii de care are nevoie pisicuța pentru a ajunge la greutatea ideală și se recomandă o schimbare a hranei cu una de dietă, ideal bazată pe proteină. De ce proteină? Să nu uităm că avem de-a face cu o categorie aparte. Pisicile prin excelență sunt carnivore, iar instinctul de prădător nici nu a fost suprimat de domesticire și nici nu este întâmplător. Pisicile necesită hrană bazată pe proteină din două considerente:
  • sistemul lor digestiv nu are enzime care să hidrolizeze glucidele, prin urmare, o hrană bogată în carbohidrați este mai degrabă nocivă decât utilă
  • un aminoacid, mai exact L-carnitina, implicat în metabolismul lipidic are rol esențial în slăbire, moblizând rezervele depuse în timp și arderea lor.
Totodată, în urma aplicării algoritmului de slăbire, este important să stabiliți împreună cu veterinarul doza exact de hrană pe care o veți administra pisicii. Hrana pe o zi trebuie repartizat în 3-4 mese.
Este recomandat ca hrana nouă să ia locul celei vechi gradual, timp de o săptămână - două. De ce? Pisicile sunt animale sensibile, de aceea nu este recomandat să sufere un stres prin această schimbare necesară.
 
Pasul 3 - MIȘCAREA
 
Cei mai mulți dintre noi, ne luăm pisici tocmai prin prisma faptului că timpul ne este limitat, însă, orice timp utilizat isteț poate fi productiv. La fel ca noi, pisicile au nevoie de mișcare, iar spre deosebire de rudele lor sălbatice, nu mai este necesar să vâneze pentru hrană, deci devin mai relaxate. Alternativele prin care pisicuța poate face mișcare pot fi:
  • plimbarea în ham: O ieșire seara de câteva ori pe săptămână îi poate face foarte bine.
  • adoptarea unor joculețe: Ce joculețe? Ne folosim de slăbiciunea acestor gurmande, hrana și de instinctul lor de vânători. Mutați bolul cu hrană fie la etaj, pentru a urca scările, fie în diverse locuri din casă, cât să fie necesar să îl caute și deci, să depună efort.
  • joacă, joacă și iar joacă: fie cumpărați jucării, fie le confecționați și deveniți partener de joacă activ al pisicuței.
  • adoptarea unui alt patruped: o pisica cu un companion felin sau canin, tinde să se joace mai mult și să facă mișcare, de aceea adopția sau achiziționarea unui prieten este binevenită.
CE NU TREBUIE SĂ FACEȚI
  • nu suplimentați doza recomandată de medicul veterinar, deoarece efortul va fi în van.
  • nu apelați la recompense din comerț.
  • nu optați pentru o dietă fără mișcare.
  • nu puneți pisica la o dietă fără a vă consulta medicul veterinar. De multe ori, obezitatea poate fi un semn secundar al altor afecțiuni, de aceea Pasul 1 este primordial.
Sperăm să vă fi fost de folos informațiile. De asemenea, pentru orice tip de nelămurire, vă stăm la dispoziție.
Lasa un comentariu
Speed Vet Academy