Piometru la cățea și pisică

Piometru la cățea și pisică


Ce este piometrul?

Piometrul este o afecțiune uterină caracterizată prin creșterea numerică a celulelor endometrului, creșterea cantitativă a secreției și complicarea bacteriană a acesteia. Factorii ce predispun la apariția bolii sunt reprezentați, adesea, de dezechilibre hormonale datorate administrării substanțelor pe bază de progesteron sau progesteron și estrogeni ce au rolul de inhibare sau amânare a estrului (perioadei de călduri), dar și de inseminare. 
Pe lângă modificările endometriale produse de progestative, acestea inhibă răspunsul celulelor imunitare la infecțiile bacteriene, facilitând astfel dezvoltarea bacteriilor. Astfel, contaminarea uterină se datorează inmulțirii exacerbate a bacteriilor existente în flora normală a vaginului sau infecțiilor urinare netratate. Cele mai frecvente microorganisme sunt reprezentate de Escherichia coli, Staphylococcus spp., Streptococcus spp., Pseudomonas spp., Proteus spp.

Cine prezintă predisoziție?

Adesea, femelele adulte sunt cele mai predispuse, însă piometru poate apărea oricând după primul ciclu de călduri, în funcție de modificările hormonale ale fiecărui organism.

Ce semne clinice pot observa?

 Acestea apar de obicei la 4-8 săptămâni de la terminarea ciclului de călduri sau după administrarea progestativelor. Majoritatea se datorează toxiemiei și sunt reprezentate de poliurie (urinarea frecventă), polidipsie (setea excesivă), apatie, anorexie, letargie, normo/hipertermie, vomă. Când cervixul este deschis apar scurgeri vaginale purulente, urât mirositoare, uneori chiar sangvinolente, iar atunci când cervixul este închis aceste manifestări sunt absente, apărând în schimb distensia abdominală.
Diagnosticul se stabilește pe baza anamnezei, a semnelor clinice dar și a modificărilor paraclinice (examenul ecografic, hemoleucograma, examen biochimic).

 Care va fi tratamentul?

Infecția uterină este responsabilă de degradarea stării generale a pacientului, așadar simptomele nu se vor remite până în momentul eliminării sursei. Există riscul de septicemie (șoc septic) și moarte. Așadar, piometrul este urgență chirurgicală, iar tratamentul de elecție este reprezentat de ovariohisterectomie (castrare). Înainte de aceasta, însă, pacientul trebuie stabilizat: hidratare, echilibrare electrolitică, antibioterapie, analgezie.

Costuri estimative la clinica veterinară SpeedVet:
- Consultație 50-80 lei
- Ecografie abdominală fast (de urgență) 100 lei
- Hemoleucogramă 85 lei
- Examen biochimic 30-90 lei
- Intervenție chirurgicală – costurile diferă în funcție de talia pacientului.
Lasa un comentariu
Speed Vet Academy