Hiperplazia glandei pleoapei a treia (Cherry eye)

Hiperplazia glandei pleoapei a treia (Cherry eye)
Hiperplazia glandei pleoapei a treia (Cherry eye)

Autor: Dr. Laura Tomescu

Hiperplazia glandei pleoapei a treia

- CHERRY EYE -

SONY DSC

Afecțiunea se descrie prin prolapsul glandei pleoapei a treia, iar denumirea de "cherry eye" se datorează aspectului clinic, de "cireașă" în colțul intern al ochiului. Anatomic, glanda este poziționată la baza cartilajului pleoapei a treia și are rol în producerea filmului lacrimal care acoperă corneea (lacrimile).

Cauzele apariției cherry eye nu sunt foarte clare, dar există rase predispuse la afecțiunea aceasta, posibil pe fond genetic: Cocker, Bulldog, Shih Tzu, Beagle, Sharpei, Pekinez, Saint Bernard. Poate apărea și la pisici, cu predispoziție genetică de rasă pentru Birmaneze, Siameze si Persane. Deși poate afecta cățeii de orice vârsta, este cel mai des întalnit la pui (câteva luni – 2 ani) și poate fi unilateral sau bilateral (ambii ochi).

Din punct de vedere clinic, cherry eye se recunoaște cu ușurință prin apariția în colțul intern al ochiului a unei mase de consistență elastică, de culoare roz, acoperită de un țesut conjunctival. Nu e dureros, dar prin contactul direct cu corneea, se poate complica adesea cu conjunctivite sau cheratoconjunctivite. (leziuni superficiale la nivelul corneei)

Diagnosticul se pune cu ușurință, prin examenul clinic amănunțit, necesar pentru a exclude alte afecțiuni asemănătoare cherry eye (eversia pleoapei a treia, procese tumorale) Există mai multe variante de tratament, ținând cont de momentul apariției afecțiunii, vârsta animalului, dimensiunea glandei. În cazul puilor (vârsta sub 3 luni) care se prezintă de obicei cu cherry eye unilateral, nu se intervine imediat, monitorizând cu atenție evoluția, deoarece după o scurtă perioadă de timp, afecțiunea poate apărea bilateral, când se intervine chirurgical de cele mai multe ori. În prima lună de la prolapsul glandei, se poate încerca cu succes repoziționarea acesteia prin masaje ușoare zilnice la nivelul colțului intern al ochiului, cu mențiunea că de cele mai multe ori, afecțiunea va recidiva și este necesară intervenția chirurgicală. Chirurgical, se va repoziționa glanda într-un “buzunar” conjunctival.

Complicațiile postchirurgicale cele mai frecvente constau în recidiva apariției glandei pleoapei a treia, formarea unui chist al glandei (întalnit de obicei la rasa Beagle), cheratoconjunctivita sicca (degradarea calitativa a filmului lacrimal și consecutiv, “ochi uscat”). Nu se recomanda îndepartarea glandei din cauza funcțiilor sale fiziologice în producerea filmului lacrimal. Absența acesteia duce la afectarea calitativa a lacrimilor și implicit la apariția cheratoconjunctivitei sicca, afecțiune al cărei tratament se continuă toată viața pacientului. În concluzie, prolapsul glandei pleoapei a treia (cherry eye) este o afecțiune adesea întâlnită la rasele pure, menționate anterior, atât la câini, cât și la pisici, unilateral sau bilateral.

Se recomandă intervenția chirurgicală, recuperarea postoperator realizându-se cu usurință la domiciliu, cu recontrol periodic la medicul veterinar curant.

Costuri estimative: Consult 50RON, tratament anteoperator 50-80RON, remediere chirurgicala (analize minime, anestezie, manopera+materiale) 400RON/ochi, tratament postoperator 80-100RON.
Lasa un comentariu
Speed Vet Academy