Tusea de canisă (Traheobronșita infecțioasă canină)

Tusea de canisă (Traheobronșita infecțioasă canină)
Autor Dr Suzana Niculescu

1 - Este o afecțiune a căilor respiratorii superioare ce afectează câinii de toate vârstele, nu este zoonoză (NU se transmite la om).
2 - Este cauzată de 3 agenți - virusul Parainfluenței, bacteria Bordetella bronchiseptica și Mycoplasma.
3 - Boala este foarte contagioasă și se transmite direct, de la individ la individ sau indirect, pe calea aerului prin inhalarea bacteriilor expulzate în urma tusei sau strănutului.
4 - Factorii favorizanți sunt spațiile închise și comunitățile mari de câini (ex. parcuri de căței, comunitari, canise, adăposturi).
5 - Puii, animalele bătrâne, cățelele gestante si rasele brahicefalice, sunt mai receptive la această boală. Atenție: poate agrava afecțiunile cardiace și pulmonare cronice la cățeii bătrâni şi poate agrava sindromul brahicefalic, fiind uneori chiar letal!
6 - Simptomele apar la 3-4 zile de la contactul cu un animal bolnav (perioada de incubație).
7 - Boala se manifestă prin tuse uscată, strănut, secreții nazale apoase, vomă/spută spumoasă albicioasă (datorată episoadelor repetate de tuse). Simptomele se pot agrava ușor în urma efortului fizic.
8 - În 90% din cazuri, pacientul nu dezvoltă alte simptome în afara celor respiratorii. Formele severe pot evolua însă cu febră și bronhopneumonie.
9 - Diagnosticul este pus de medicul veterinar în urma istoricului (a avut contact cu alți căței care tușesc? Frecvența tusei? etc) și a examenului clinic.
11- Se recomandă izolarea animalelor bolnave pe cât posibil, pentru a reduce riscul de răspândire a infecției.
12 - Tratamentul se stabilește în funcție de severitatea simptomelor, în general este nevoie de protecţia antibioticelor, un antiiflamator şi (eventual) de aerosoli, pe o perioadă variabilă (1-3 săptămâni). Detaliile şi planul de tratament se stabilesc împreuna cu medicul vostru veterinar.
13 - În majoritatea cazurilor boala se remite după aproximativ 3 săptămâni.
14 - Prevenția constă în vaccinarea anuală a câinilor. La noi în țară este disponibil vaccinul KC (Nobivac). Întrucât nu este vorba de o boală letală, vaccinarea este considerată de multe ori opțională și se aplică la pui doar după completarea schemei de bază (boli cu potențial letal). Cereți medicului vostru mai multe informații legate de posibilitatea vaccinării, de multe ori se omite prezentarea acestei posibilități.  

ATENȚIE: a nu se confunda cu strănutul invers (reverse sneezing), acesta nu este un simptom și nu are relevanță clinică. Strănutul invers nu este o afecține și nu avem motive de îngrijorare. Aici este un exemplu de strănut invers. Deasemenea se mai poate confunda cu voma, datorită sputei exprimată uneori la sfârșitul tusei sau poate chiar fi vorba de vomă indusă de tuse repetată, fără să fie vorba de o afecțiune digestivă. Aici un exemplu de tuse (de canisă) cu exprimare de spută. Diagnostic diferențial față de boli virale (Distemper), alergii, bronhopneumonii infecțioase.
Lasa un comentariu
Speed Vet Academy