Cum acord primul ajutor (Cum recunosc o urgenta)

Cum acord primul ajutor (Cum recunosc o urgenta)

Nu Respira - Soc

Ce facem?

Verificati "gura", "nasul" si incercati sa eliminati orice obiect strain care impiedica respiratia corespunzatoare. Apoi, executati in ordine urmatoarele maenevre.

1. Pozitionati animalul lateral stanga, cu capul si toracele mai jos dacat restul corpului
2. Aplicati compresii precum o “tuse” (pe partea dreapta a toracelui, in zona de mijloc a coastelor, imediat inapoia membrului din fata) astfel incat sa miscati 20-30% peretele toracelui.
3. La fiecare 2-3 compresii faceti respiratie gura-la-nas: intindeti-i gatul astfel incat "botul" sa fie in lungul spinarii, strangeti intre varfurile degetelor mare si aratator in spatele traheei, astfel incat traheea sa fie in palma si suflati o data pe nas.

Mergeti cat mai repede la un medic veterinar sau chemati ambulanta - tel urgente: 0730 608 608

Probleme respiratorii


Cum recunoastem?

Respiratia este:
  • zgomotoasa (zgomote anormale: "horcaie", "suiera" etc.)
  • scurta si rapida (gafaie, fara sa fi depus efort intens)
  • greoaie (respira fortat)
  • s-a "inecat" (blocarea cailor respiratorii si incercarea evacuarii prin tuse)
  • mucoase vinetii/albe, agitatie (inexplicabila), lesin, pierderea constientei
Cauze
-probleme cardiace
-intoxicatii
-boli infectioase

Ce facem?

Eliminati orice obiect care ar putea obstructiona respiratia, facilitati-i o respiratie cat mai buna (deschideti geamurile, mutati-l in curte/balcon), mutati-l intr-o zona neaglomerata. Daca este o zi calduroasa, mutati-l intr-o zona umbroasa, racoroasa si acoperiti-l cu un prosop ud, udati-i extremitatile (“fata”, urechi, membre), NU aplicati gheata/NU induceti o racire brusca.
Mergeti cat mai repede la un medic veterinar sau chemati ambulanta - tel urgente: 0730 608 608

Intoxicatii

Cum recunoastem?

Saliveaza abundent, gingiile pot fi mai albe, hipotermie, sangerari gingivale/rectale, uneori crize asemanatoare epilepsiei (spasme nervoase); foarte importante informatiile despre imprejurari.

Cauze:
-otrava de sobolani(toate otravurile sunt colorate roz) 
-insecticide
-detergenti  
 
Ce facem?
Daca ingerarea substantelor toxice a avut loc, nu mai tarziu de 3 ore, se administreaza pe gura apa oxigenata sau apa calduta foarte sarata 1-5 ml/ kg, cu ajutorul unei seringi pe la “coltul gurii”. In cazul in care nu se induce voma in urmatoarele 15 minute, se poate repeta procedeul de mai sus cu aceeasi doza. IMPORTANT: nu mai des de 1 ml/ 2-3 secunde, daca simte nevoia sa tuseasca, luati pauza si reluati dupa ce se linisteste. Se va administra carbune medicinal, 1- 5 capsule/5 kg la 10-15 minute de la ultimul semn de voma.
Mergeti cat mai repede la un medic veterinar sau chemati ambulanta - tel urgente: 0730 608 608

Hipotermie / Hipertemie

Cum recunoastem?
Temperaturi critice: sub 37 grade C sau peste 39.5 grade C (Temperatura normala - caine 38,5/pisica 38,5 - 39). Se aplica termometrul de uz uman, lubrifiat cu unguent, intrarectal, fara miscari bruste.
Ce facem?

 Hipotermie (< 37 grade C) Mutati companionul intr-un loc cald, inveliti-l intr-un material calduros, lipiti de el 1-2 sticle cu apa fierbinte (fara a-i provoca arsuri). In cazuri severe (<32 grade C), il puteti imbaia in apa calda. Reevaluati temperatura din 15 in 15 minute.

Hipertermie (>39,5 grade C) Daca este cald afara, mutati-l intr-o zona umbroasa, racoroasa si acoperiti-l cu un prosop ud, udati-i extremitatile (“fata”, urechi, membre), NU aplicati gheata/NU induceti o racire brusca. Reevaluati temperatura din 15 in 15 minute.
Mergeti cat mai repede la un medic veterinar sau chemati ambulanta - tel urgente: 0730 608 608

Accident rutier - Traumatism - Sangerari masive

Ce facem?
Incercati pe cat posibil sa nu-l mutati din locul accidentului. Daca situatia o impune, trebuie miscat cat mai putin posibil (prin ridicare, NU prin tragere); daca situatia impune transportul, transportati-l pe o placa dura. Daca sunt sangerari masive, aplicati presiune cu degetele/palma pe locul hemoragiei, pana la aplicarea unui garou (prosop sau alt material) deasupra plagii. Pozitionati animalul cu pieptul si capul mai sus decat restul corpului (aproximativ 30 de grade) si inveliti-l cu o patura sau un material calduros.

Abdomen foarte umflat - Dilatatie (+- torsiune) gastrica

Cum recunoastem?

Stomacul (partea stanga) este umflat cu aer (la percutie suna timpanic – "ca o minge"), respira greu cu capul in jos, membrele din fata departate, salivatie abundenta, incearca sa vomite fara succes.

Cauze Des intalnita la rasele mari de caini, cu pieptul adanc si ingust, dar si in cazuri de ingerarea unei cantitati foarte mari de hrana sau alimente ce pot fermenta (paine, derivate din porumb fasole etc), varsta inaintata predispune. Tabel de evaluare a riscului in functie de rasa (buton pt alta pagina)(vezi mai jos) Ce facem?
Pozitionati aimalul pe partea dreapta, capul si toracele mai sus decat restul corpului (aprox. 30 grade).

Pasii de urmat si dotarile necesare pentru detinatorii de rase mari predispuse (Dobermann, Ridgeback, Saint Bernard, Ciobanesc german, Marele Danez – “Dogul geman”):
1. Se insemneaza furtunul la o lungime cat este distanta de la bot la stomac, se introduce o bucata de tub PVC (ex: seringa 50 ml taiata) in gura (pentru a nu musca furtunul), prin el se introduce furtunul lubrifiat (se acorda 1-2 secunde pt. a-i da voie sa inceapa reflexul de inghitire) pana la semn. Daca opune rezitenta, fortati usor fara sa exagerati, daca este complet blocat (foarte umflat - presiune mare/torsionat),
2. Culcat pe drapta, in cel mai INALT loc al abdomenului (pe partea laterala stanga), desinfectati locul si introduceti (intepati) 1- 3 ace (roz, >22g), asteptati pana se desumfla semnificativ (cel putin 50%) apoi RELUATI PASUL 1.
3. Legati botul cu o fasa de tifon/siret/sfoara, cu tubul PVC si futunul montate, asteptati sa se decompreseze (evacuare de gaze/alimente), eventual schimbati din cand in cand pozitia lui - in picioare cu capul mai jos decat bazinul/lateral stanga/lateral dreapta, masati stomacul cu ambele maini/presati usor din ambele parti – pentru a ajuta evacuarea. Este posibil ca furtunul sa se blocheze cu alimente, montati o palnie la capatul furtunului si introduceti 15-20 ml de apa (animalul in pozitie sezuta), pentru a-l debloca. In caz de reusita (isi reia respiratia normala, stomacul este decompresat) puteti introduce prin palnie apa in doza de aproximativ 0,5 L de apa/10kg, pe care ar trebui sa o evacueze in 15-20 minute. Reluati procedeul de 3-4 ori.

Necesar:
    • - Tub PVC un pic mai lung decat botul (20-30 cm), cu diametrul > 2cm.(de preferat 5-7cm), de la magazinul de constructii
    • - Furtun 2cm diam, duritate medie (de la magazinul de constructii)
    • - Lubrifiant – orice fel de crema aveti la dispozitie (de preferat ulei de parafina/unguent cu antibiotic)
    • - Marker permanent
    • - Betadina/spirt sau apa oxigenata
    • - Ace/branule > 22 G (roz/albe/verzi)
    • - Palnie (alimentara)
    • - 1-2 sticle 2L cu apa
    • - 2-3 seringi 20-50 ml
  Mergeti cat mai repede la un medic veterinar sau chemati ambulanta. Tabel de evaluare a riscului in functie de rasa: Raportul de risc, unde Marele danez este de 41,4 ori mai predispus decat un metis (1)
Rasa Raport de risc Gradul de risc
Marele Danez 41,4 1
Saint Bernard 21,8 2
Weimaraner 19,3 3
Ster Irlandez 14,2 4
Gordon Setter 12,3 5
Caniche standard 8,8 6
Basset 5,9 7
Doberman Pincher 5,5 8
Bobtail 4,8 9
Pointer 4,6 10
Terranova 4,4 11
Ciobanesc German 4,2 12
Airedale Terrier 4,1 13
Malamut de Alaska 4,1 14
Chesapeake Bay Retriever 3,7 15
Boxer 3,7 16
Collie 2,8 17
Labrador Retriver 2 18
Springer Spaniel Englez (/Cocker) 2 19
Samoyed 1,6 20
Teckel 1,6 21
Golden Retriver 1,2 22
Rottweiler 1,1 23
Metis 1 24
Caniche pitic/Bichon 0,3 25
Sursa: "Journal of the American Veterinary Medical Association", 2006;229(12):1934-1939.

Diaree - Voma cu Frecventa Mare

Cum recunoastem?
-diaree apoasa (> 2, 3 ori/12 ore)
-voma (> 3 ori/12 ore)
Cauze:
-intoxicatii
-boli infectioase
-paraziti interni
-stres alimentar  

Ce facem?
Nu-i dati niciun fel de mancare si oferiti-i apa in cantitate mica, frecvent (20-30 min) la cel putin 3 ore de la ultima voma. Dupa 12 ore ii puteti oferi mancare de consistenta scazuta: fiertura de pui, pui fiert pasat, zeama de orez, orez fiert. Evitati mancarurile tari (hrana uscata). Mergeti cat mai repede la un medic veterinar sau chemati ambulanta - tel urgente: 0730 608 608

Reactie Alergica

Cum o recunoasteti?
Botul/urechile/pielea capului/jurul ochilor umflata si roz/rosie, se scarpina intens in zona capului (ochi/urechi)

Cauze:
-intepaturi de insecte
-unele medicamente injectabile
-unele substante chimice de uz casnic
-unele alimente
Ce faceti?
Indiferent de cauza, se administreaza prednison – pastile de 1-5mg – in doza de 0,5-1mg/kg Mergeti cat mai repede la un medic veterinar sau chemati ambulanta - tel urgente: 0730 608 608

Epilepsie

Cum o recunoastem?

Privire "in gol", cade pe o parte cu tremuraturi violente, cantitate mare de "bale" (hipersalivatie), lipsa constientei (nu va recunoaste, nu raspunde la diferite chemari)
Cauze: sperieturi puternice (petarde, accidente rutiere, violente, tensiuni psihice), genetic, spontana cauze necunoscute (idiopatica), tumori cerebrale (varsta inaintata) etc.

Ce facem?
Daca avem la dispozitie, administram DESITIN (diazepam solutie rectala), doza: 1 pipeta/10kg; diazepam fiole - intramuscular 1 fiola 10 mg/10kg; fenobarbital fiole- intramuscular - 1/2fiola 100mg/10kg; minimalizam orice fel de stimuli – fara zgomote, lumina (acoperiti ochii cu un prosop) – vorbiti-i bland, linistitor si mangaiati-l.

Trusa dvs de prim ajutor trebuie sa contina: Termometru (de preferat digital), vata/tifon, crema antibacteriana pentru piele, dezinfectante (betadina, apa oxigenata), bandaj elastic, bandaj adeziv, seringi (pentru administrarea de lichide), pensa (daca considerati necesar - prednison pastile de 1 sau 5 mg, diazepam fiole 10 mg/fenobarbital filoe 100mg, seringi si ace >20 G).

Mergeti cat mai repede la un medic veterinar sau chemati ambulanta - tel urgente: 0730 608 608
Lasa un comentariu
Speed Vet Academy